Prowadzisz lokal gastronomiczny? W takim razie na pewno wiesz, że od 1 stycznia 2021 r. na terenie krajów należących do Unii Europejskiej, w tym Polski, obowiązuje The Single-Use Plastics Directive, zakazująca wykorzystywania m.in. w bufetach, barach czy kawiarniach poszczególnych artykułów plastikowych, np. sztućców czy pojemników. Jakie opakowania jednorazowe wybrać dla restauracji, będąc jej właścicielem, by korzystanie z nich było zgodne z prawem, a zarazem pozwalało uzyskać efekty, gwarantowane wcześniej przez artykuły z tworzyw sztucznych? O tym postanowiliśmy dziś przypomnieć.
Dlaczego plastikowe opakowania wyszły (lub przynajmniej powinny) z użytku?
Wspomniana na wstępie dyrektywa nie została wprowadzona w krajach UE po to, by utrudnić działanie funkcjonującym w nich lokalom gastronomicznym, lecz w celu ograniczenia produkcji plastikowych produktów, a co za tym idzie – poprawy stanu środowiska naturalnego. Zgodnie z jej treścią możliwe jest jednak wykorzystywanie sztućców, słomek, talerzy i wielu innych artykułów, wykonanych z ekologicznych materiałów. Mamy tu na myśli przede wszystkim drewno, trzcinę cukrową, szkło, biodegradowalne, folie z bioplastiku, papier czy nawet otręby. Jak zatem widać, wybór jest dość duży. Jeśli więc nie wiesz, jakie opakowania jednorazowe wybrać dla restauracji, odpowiedź na Twoje pytanie została zawarta powyżej – powstałe z tworzyw przez nas wymienionych. Warto to zrobić jednak nie tylko po to, by uniknąć ewentualnych nieprzyjemności w przypadku zaniechania usunięcia plastikowych wyrobów ze swojego lokalu, lecz także co najmniej kilku innych powodów.