Chociaż z roku na rok rośnie świadomość konsumentów dotycząca wyborów zakupowych, to nadal wiele osób kupujących żywność, nie przywiązuje żadnej wagi do opakowania. Niektóre z nich patrzą na sam wygląd produktu, zaś inne bardzo dokładnie wertują ich skład. Tymczasem okazuje się, że przechowywanie ma również ogromne znaczenie dla jakości. Obecnie na rynku znajdziesz sporo propozycji z tworzyw sztucznych, które są szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Tylko część z nich można bezpiecznie wykorzystać do pakowania artykułów spożywczych. Z tego powodu warto zwrócić szczególną uwagę na oznaczenia tworzyw sztucznych na opakowaniach.

Odpowiednio dobrane opakowanie kluczem do sukcesu

W dzisiejszych czasach wiele osób dba o zdrowy tryb życia. Jedną z ważnych, a zarazem często pomijanych kwestii jest rodzaj opakowania. Odpowiednio dobrane z pewnością wpłynie na jakość produktu i zapewni w pełni bezpieczne spożycie. Z tego względu warto zawsze dokładnie sprawdzać znaczki na opakowaniach. Na każdym takim produkcie  widnieją trójkątne symbole z cyfrowym i literowym oznaczeniem. To charakterystyczna cecha dla wszystkich pojemników z tworzywa sztucznego. Dzięki temu z łatwością rozpoznasz, jaki dokładnie materiał został użyty.

Poprzez oznaczenia tworzyw sztucznych na opakowaniach dowiesz się wiele o tym, w jaki sposób zostały wyprodukowane i jakie mają właściwości. Ich właściwe odczytanie pozwoli określić, czy produkt można podgrzewać lub wykorzystać ponownie. Każdy z rodzajów materiałów ma przypisaną cyfrę od 1 do 7 oraz konkretne znaczenie. Powinna ona znajdować się w łatwo rozpoznawalnym symbolu trójkąta ze strzałek. Aby ograniczyć szkodliwy wpływ plastiku na organizm, najlepiej wybierać opakowania z oznaczeniem 2 lub 5. Pozostałe nie są przystosowane do przechowywania artykułów spożywczych.

Dlaczego warto czytać oznaczenia na plastikowych opakowaniach?

Wielu osobom wydaje się, że produkty dostępne w sklepach są zdrowe, gdyż przed trafieniem na półkę muszą spełnić szereg wymagań. Tymczasem jest to błąd, bo choć zarówno zawartość, jak i opakowanie musi zostać zaakceptowane przed dopuszczeniem do obrotu, to producent i tak nie ma już żadnego wpływu na to, co zrobi z nim konsument po zakupie. Informacje zawarte na ulotce pomagają uniknąć nieprawidłowego wykorzystania danego artykułu poprzez podgrzanie w mikrofalówce czy reakcję z innymi substancjami. W ten sposób możesz uniknąć też negatywnego wpływu na zdrowie lub środowisko naturalne.

Sprawdzanie oznaczenia na opakowaniach z tworzywa sztucznego ma szczególne znaczenie w przypadku kontaktu z żywnością. Z uwagi na ich liczne rodzaje wzbogacone o pigmenty, wypełniacze, wzmacniacze czy różnego rodzaju środki chemiczne, często trudno jest precyzyjnie ocenić rodzaj i bezpieczeństwo danego materiału. Z tego względu na każdym plastikowym pudełku powinna znajdować się informacja w formie symbolu trójkąta z liczbą lub skrótem nazwy substancji. Oznaczenia opakowań pozwalają ocenić, czy dane opakowanie nadaje się do zapakowania drugiego śniadania lub obiadu. W ten sposób sprawdzisz też sposób przechowywania zakupionych produktów spożywczych.

Rodzaje tworzyw sztucznych wykorzystywanych do opakowań do żywności

Czasami sprawdzanie oznaczeń na opakowaniach z tworzywa sztucznego może być nieco skomplikowane. Wszystko to z uwagi na niewielki i słabo widoczny symbol, który często ukryty jest od spodu butelki. W dodatku zwykle ma taki sam, zlewający się kolor, co sprawia, że bardzo łatwo go przeoczyć. Warto jednak poświęcić chwilę, aby go znaleźć, szczególnie chcąc poddawać produkt obróbce termicznej bez wyjmowania z pudełka lub użyć ponownie do przechowywania żywności. Podpowiadamy, co oznaczają poszczególne oznaczenia!

PET lub PETE - Politereftalan etylenu (1)

Butelki i pudełka z 1 i podpisem “PET” to obecnie jedno z najczęściej wykorzystywanych rodzajów opakowań. Niemal każdy ma z nim codziennie do czynienia, gdyż sprzedawane są w nich popularne napoje i wody mineralne, a także lody, słodycze czy dania w dietach pudełkowych. To wyjątkowo wytrzymały materiał, jednak mało ekologiczny, ponieważ jego rozkład trwa aż 100 lat. Aktualnie nie ma jednoznacznych badań dotyczących jego bezpieczeństwa dla zdrowia. Wiadomo jednak, że pod wpływem ciepła może uwalniać  szkodliwe związki.

HDPE - Polietylen o wysokiej gęstości (2)

Opakowania z HDPE czyli polietylenu o wysokiej gęstości należą do miękkich i elastycznych termoplastów. Przede wszystkim są zdecydowanie mniej szkodliwe dla środowiska niż PET. Tworzywo to może być używane wielokrotnie do przechowywania żywności. Ze względu na dużą odporność na działanie niekorzystnych substancji, takich jak alkohole, kwasy czy sole i fizjologiczną obojętność, bardzo często wykorzystuje się je do przechowywania benzyny. Czasami sprzedawane w nich jest mleko czy jogurty. 

PVC - Polichlorek winylu (3)

Polichlorek winylu znany jako PVC kojarzy się głównie z branżą budowlaną, gdzie jest powszechnie stosowany. Największą zaletą tego produktu jest duża odporność na czynniki mechaniczne. Niestety wydziela szkodliwe dla zdrowia i środowiska toksyny, szczególnie pod wpływem wysokiej temperatury. Z tego względu w przemyśle spożywczym tworzywo to zostało ograniczone do minimum. Czasami powstają z niego opakowania na wynos oraz folia spożywcza.

LDPE - Polietylen o małej gęstości (4)

LDPE, czyli polietylen o małej gęstości podobnie jak HDPE jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Chociaż jego odpowiednik uważa się za lepszej jakości tworzywo, to nadal opakowania te są stosunkowo bezpieczne. Na ten moment materiał ten wykorzystuje się głównie do keczupu czy musztardy, a także torebek foliowych i folii spożywczej. Materiał ten może być stosowany wielokrotnie.

PP - Polipropylen (5)

Jednym z najbezpieczniejszych materiałów na rynku z pewnością jest PP czyli polipropylen. To całkowicie obojętne fizjologicznie tworzywo sztuczne pod warunkiem niepodgrzewania do wysokich temperatur. Aktualnie bardzo często można się z nim spotkać przy różnego rodzaju opakowaniach na żywność - pudełkach na jogurty, masło czy też nakrętki na butelki.

PS - Polistyren, czyli styropian (6)

Częstym tworzywem wykorzystywanym do pakowania żywności jest polistyren, czyli popularny styropian. Jak się okazuje, materiał ten może wydzielać toksyczne substancje. Z tego względu głównie wykorzystywany jest do transportu i krótkotrwałego przechowywania żywności.

Inne (7)

Widząc opakowanie oznaczone liczbą 7 należy pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie używać ponownie czy też podgrzewać w mikrofalówce. Zawierają niebezpieczne dla zdrowia związki, takie jak BPA czyli bisfenol A. Wyjątek stanowią jedynie produkty z dopiskiem BPA free lub BPA 0%.

W dzisiejszych czasach całkowite pozbycie się plastiku z codziennego życia może być bardzo trudne. Na szczęście istnieją skuteczne rozwiązania, aby uniknąć negatywnego wpływu na organizm czy środowisko bez konieczności rezygnacji z pudełek z tworzyw sztucznych. Wystarczy jedynie sprawdzić rodzaj materiału i zadbać o prawidłowe użytkowanie zgodnie z jego właściwościami. W celu prawidłowego rozpoznania powstają specjalne oznaczenia na opakowaniach.