Jak trzcinę cukrową wykorzystuje się w produkcji opakowań.
Na świecie oraz w Polsce coraz częściej można spotkać produkty i opakowania pochodzące z trzciny cukrowej. Warto przytoczyć kilka faktów na temat tego surowca.
Trzcina cukrowa jest corocznie odnawialną trawą. To roślina uprawną, która występuje głównie w krajach o ciepłym klimacie, takich jak Brazylia czy Indie. Proces produkcji opakowań z trzciny cukrowej rozpoczyna się od pozyskania surowca, czyli samej trzciny. Następnie, trzcina jest przetwarzana na melasę – substancję lepką i ciemną będącą składnikiem cukru jadalnego. Melasa jest dalej fermentowana i destylowana, co prowadzi do powstania etanolu. Etanol jest poddawany procesowi polimeryzacji, który pozwala na uzyskanie polietylenu z trzciny cukrowej. W skrócie do produkcji opakowań jednorazowych stosuje się część rośliny (bagass), która pozostaje po ekstrakcji soku cukrowego. Warto podkreślić, że to surowiec odnawialny, biodegradowalny (ulegają rozkładowi w środowisku naturalnym) i przyjazny dla środowiska co wyróżnia je na tle innych materiałów. Produkcja opakowań z trzciny cukrowej generuje mniejszą ilość dwutlenku węgla niż produkcja opakowań z tworzyw sztucznych. Inną zaletą opakowań z trzciny cukrowej jest ich lekkość oraz wytrzymałość. Materiał ten jest odporny na wilgoć i tłuszcze, co sprawia, że świetnie nadaje się do pakowania żywności. Opakowania te mogą być również stosowane w mikrofalówkach i zamrażarkach, co dodatkowo zwiększa ich funkcjonalność. Opakowania z trzciny cukrowej mogą być usuwane razem z odpadami spożywczymi (w zależności od obowiązujących przepisów prawa lokalnego). Certyfikacja EN 13432.
Zapamiętaj, że naczynia i opakowania z pulpy drzewnej bagassy:
- nie mają żadnych laminatów: PBAT, PLA.
- są lekkie i wytrzymałe
- są odporne na wilgoć i tłuszcze
- utrzymują temperaturę
- bardziej wytrzymałe od naczyń papierowych
- wytrzymują temperatury od -20°C do 220°C
- mogą być również stosowane w mikrofalówkach i zamrażarkach
- są biodegradowalne i kompostowalne w 100%
- są 100% eko
- mogą być usuwane razem z odpadami spożywczymi
- idealnie sprawdzają się podczas transportu jedzenia oraz krótkiego jego przechowywania
Nie mają żadnego wpływu ani na smak, ani zapach potraw